Mai hercegnők

Mai hercegnők

Gyerekvállalás 35 felett - akarni vagy nem akarni? Ez itt a kérdés

2021. május 14. - Hercegnő Vagyok

35 felett bevallom őszintén, komolyan megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy öreg vagyok-e már a gyerekvállaláshoz vagy sem. Sajnos erről nem mindenkivel lehet beszélgetni. Több kategóriába sorolnám az embereket/reakciókat: 

1. MÁR ÖREG VAGY - Jesszusom!!!! 35 évesen még nincs 2 gyereked, férjed??? - és néznek rám, keresik a hibás génemet - többségében a saját szüleink, anyós, após, rokonok, 10 éve nem látott osztálytársak szájából hangzik el, akik a talán boldog kapcsolatukban élnek. 

2. MÉG NEM VAGY ÖREG - hagyd már!!!! Hiszen olyan fiatal vagy még! Élvezd az életet, nem vagy lekésve semmiről - többségében azok mondják ezt, akik nem élték ki magukat a gyerekvállalás előtt és/vagy rossz kapcsolatban élnek és/vagy szeretetőt tartanak (ha még nem, megfordult a fejükben).

3. NEM AKARSZ GYEREKET???? - hát igen. Furán néznek ilyenkor. Mintha nem lennék komplett, hogy egyáltalán felmerül bennem ez a lehetőség. Főleg szülők, anyós, após: hát milyen már az, hogy nincs unoka?? Mit mondok a Marikának??? 

A sokadik ilyen megszólalás után elmúlik jólneveltségem és a higgadt reakció többé nem lesz jelen. Igen, volt már rá példa, hogy sajnos kiborultam és megmondtam, hogy hagyjanak békén az unoka kérdéssel, majd ha lesz, ők lesznek az elsők, akik megtudják. Persze erre jöttek:

- most miért kell így felhúzni magadat, már kérdezni sem lehet?

- jogom van tudni, hogy mikor jön az unoka!

- de én szeretnék nagymam/nagypapa lenn!

- jaj milyen öreg leszek, amikor unokám lesz egyáltalán.

- de hisztis ez a lány....

- na ennek is valami baja van....

Meg a többi hasonló reakciók. Kiállni magunk mellett nagyon nagyon nagyon nehéz. Amikor normálisan reagálsz, azzal nem tudnak mit kezdeni és a következő alkalommal és előkerül a téma. De amikor jön a szerintünk bunkó/szenvtelen stilus, érdekes, nem kérdeznek többet. Ki érti ezt?!

És akkor jöjjön az a kategória, akik nem néznek ufónak.

4. MEGÉRTŐ - ők a társadalomnak azon nagyon kicsi rétege, akiknek van érzelmi intelligenciájuk, akik tisztában vannak saját magukkal, akik átéltek hasonlót, túlvannak jópár év önismereti kurzuson és tudnak kommunikálni, és persze hallgatni. Ők azok, akikkel tudok kapcsolódni. Nem néznek hülyének. Honnan ismerem fel őket? Ők azok, akik ilyeneket mondanak/kérdeznek:

- megértelek.

- tudok valahogy segiteni?

- én is pont ugyanzen mentem keresztül mielőtt megszületett a gyermekem.

- teljesen normális, hogy ilyeneken gondolkodsz.

És az ehhez hasonló reakciókból tudom, hogy megértő közegre leltem.

A gyerekvállalás felelősség és rohadt nehéz meló. És szerintem pont a mi generációnk az, aki ugy nőtt fel, hogy nem tudott kapcsolódni anyuhoz vagy apuhoz, nem volt jó példa előtte. Vagy éppen 30 felett jutott el oda, hogy anyagi biztonságban érezze magát. Azt se felejtsük el, hogy a gyerekvállaláshoz szükséges férfi is. Igen, sperma nélkül nem lesz gyerek. De ez a biológia. Nekünk nőknek, szükségünk van egy olyan társra, aki mellett érzelmileg biztonságban érezzük magunkat. 

Azt se felejtsük el, hogy valakinek nem is lehet gyereke. Szóval, csak óvatosan kérdezgessünk egy nőt arról, hogy miért nincs gyerek, mert lehet, hogy egészségügyi oka van.

Beszélgessünk egymással mielőtt feleslegesen megbántjuk a másikat.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hercegnovagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7516528286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.05.16. 14:08:15

35 felett ez ma már nem téma.
40-45 körül - ez már izgalmasabb.
:)

Andy73 2021.05.16. 14:08:20

"Vagy 30 fölött jutott el oda, hogy anyagi biztonságban érezze magát."
Igen, sokan lehet, hogy emiatt várnak, de ez csak viszonylagos, és a legtöbb embernek csak álom, még jóval később is. Sokaknál viszont inkább magánéleti problémák vannak, nem tudnak megállapodni még később sem. Az utóbbi időben ugyan emelkedett a házasságkötések száma, de főleg a támogatások miatt. Kérdés, hogy ezek mennyire lesznek tartósak.
És igen, sokaknak egészségügyi okokból nem lehet gyereke, minél később próbálkozik, annál kisebb az esélye.

lmlm 2021.05.16. 14:08:22

Legjobb döntésem volt.

Real_Time 2021.05.16. 14:08:24

Szerintem hatvan felett, a nők 40 programmal nyugdíjba vonulva kell gyereket vállalni, az a tuti.

desw 2021.05.16. 14:08:28

Nagyon egyszerű kérdés ez!

Csak és kizárólag akkor vállaljatok gyereket, ha mindketten igazán akarjátok. Ne a társadalmi elvárásokkal, a szülőkkel, a szomszédokkal, . . . foglalkozzatok, hanem a saját vágyaitokkal.

Semmi sem tökéletes, így gyerekkel és gyerek nélkül és vannak előnyök és hátrányok.

Szarjártok le a szomszédot és a muttert, és menjetek a szívetek után!

AlexAston 2021.05.16. 14:08:31

Megmagyarázni azt, amit nem lehet?
Mi volt most itt a cél?
Majd valami maradék faszi, aki senkinek nem kellett, olyan fog jutni, ha eddig nem jött össze épkézláb kapcsolat. Aztán persze majd az lesz a baj, hogy nem tökéletes a kedves hercegnőnek. Már aki így nevezi magát, is messze kerülendő....

2021.05.16. 14:08:33

Nehezen tudom elképzelni, hogy vannak lányok, akik eleve azzal a meggyőződéssel születnek, hogy márpedig ők, ha majd nagyok lesznek, nem fognak gyereket akarni. Mint ahogy azt sem hiszem el, hogy annyi, biológiai okból meddő ember lenne, mint ahány gyermektelen nőt (vagy akár házaspárt) lehet látni.
A megfejtés tehát nevelés során átadott értékrendben, az élet során szerzett tapasztalatokban, és a szexualitást szabályozó törvényekben rejlik. A sokat hangoztatott "szexuális szabadság" hazugsága azt eredményezi, hogy az emberek, mire elérik azt a kort, amikor felelősen gyermeket vállalhatnának, addigra már annyi csalódáson vannak túl, hogy meg sem tudják számolni. Elveszítik a bizalomra való képességüket, hiszen korábban minden kapcsolatuk zsákutcának bizonyult.
Nagyon helyesen ismeri el a cikkíró, hogy a nőknek szüksége vagy egy társra, aki mellett biztonságban érezhetik magukat. Igen ám, csakhogy emellett arra is joguk van, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Joguk van nemet mondani, joguk van elválni, joguk van félrelépni, satöbbi. Mint ahogy a férfiaknak is joga van ugyanerre. Hogy lesz ebből biztonság? Sehogy. A biztonság és a szabadság együtt nem megy.
Így pedig áttevődik a hölgyek döntése az "egyedül maradjak-e vagy megházasodjak-e" kérdésről a "legyen-e egy gyerekem, akit egyedül nevelhetek, vagy inkább tacskót tartsak" kérdésre.
Ezt a problémát pedig nem fogjuk tudni megoldani azzal, hogy illedelmesen nem kérdezünk. Az óra ketyeg, akkor is, ha nem beszélünk róla.
Amit tehetünk, hogy legalább azokat a lányokat, akik most fiatalok, és azzal vannak elfoglalva, hogy mikor mehetnek végre bulizni, azokat figyelmeztetjük, hogy a vesztükbe rohannak, és legnagyobb értéküket hajítják ki az ablakon.

Bandibacsi34 2021.05.16. 14:08:38

Latom a index.hu kitette, mint örök témát az uborkaszezonban. Az embernek celtudatodan kell elnie:ha autot akar, ha lakast, ha gyereket, ha csaladot csak akkor kapja meg ha megtervezi es megdolgozik erte. Lehet az egyikert felaldozza a masikat(vagy idoben eltolja). A szülői b.. gatasra meg nekem pl az volt a valaszom: Miert csinaltal csak egy gyereket? Hat igy jartal! (mindenkit b.. nak a szülők nem csak a nőket, sőt ki is illeszkedik a már csalados baratok közül). Visszaemlekezve persze sokan ugybeltek 10+evekig mint a c.. nyok egesz életükben: kis lakasokban, egy szobaban majdnem az egesz csalad. Ezt sokszor be kell vallalni ha a gyerek a fontosabb az eletminosegnel...

aefzuj 2021.05.16. 14:08:40

Magyarázkodás szagú ez a cikk is.

Nincs gyereked. Világos! De ez kit érdekel? Ja, hogy te mások véleménye alapján alakítod kis az önképedet? Az a te bajod.

Próbáld ki egyszer, hogy magaddal teszed tisztába a dolgaidat és nem a környezetedtől vársz visszaigazolást. Meg fogsz lepődni mennyire nincs szükség károgó rokonokra és "barátokra" a boldog és teljes élethez. Sőt, azok nélkül lehet csak egyáltalán.

Szívesen.

Andy73 2021.05.16. 18:30:13

A kiinduló kérdésedre válaszolva: már nem vagy túl fiatal, de talán még túl öreg se. A biológiai óra azonban ketyeg, és minden egyes évvel egyre kevesebb esélyed lesz rá. Így tehát ha még szeretnél gyereket szülni, akkor igyekezned kell. Ahogy mások is írták, ez a lényeg, hogy te mit akarsz, nem az, hogy mások mit mondanak. A gyerek azonban nem csak tőled függ, apa is kell hozzá, legalábbis normális esetben.

Ekrü 2021.05.16. 18:30:17

Szerintem meg egyre kevesebb az a szülő aki piszkálja a gyerekét a házasság meg a gyermekáldás miatt.Én pld. itt állok 50 fölött és nem hiányzok jelenleg egy unoka a nyakamba.Végre felnőttek a gyerekeim,élhetem az életem ahogy akarom,nem fogom ezt feladni senki kedvéért.Most legalább 10 évig csak utazgatni,szórakozgatni szeretnék,nem pedig gyerekre vigyázni.
Nemrég megkérdezte a kisebbik,hogy zavarna ha nem lenne unokám? A válaszom az volt,hogy elég nagy a család,csak lesz valamelyik unokaöcsémnek/unokahúgomnak előbb-utóbb olyan gyermeke,aki közel áll majd hozzám és rá tudom hagyni azt amit egy élet során összeszedtem.Erre megsértődött.

apro_marosan_petergabor 2021.05.16. 18:30:38

Mély tisztelettel a hölgyeknek,
csak bátran vágjanak bele, 35 felett is!
Akkor is, ha ő lesz az első, s akkor is, ha a meglévő gyereknek, gyerekeknek lesz új testvére. A gyerek öröm, szeretet forrás, s a szeretet tárgya, életünk folytatása.

Andy73 2021.05.16. 18:31:00

Ha nem rokon vagy barát kérdezi, nem kell válaszolni, vagy vissza is kerdezhetsz: mi köze hozzá?
Ha viszont rokon vagy barát, akkor örülhetnel is neki, hogy érdeklődnek, esetleg komolyan aggódnak érted.
Persze nem mindegy, hogyan kérdezik, de nem kell túl érzékenynek lenni. Ennél sokkal durvább vagy bunkóbb beszólásokat is kaphat szinte bárki bármikor.

donkihote007 2021.05.16. 19:21:36

tömören, az életben egyetlen értelmes dolog a gyerek, ami mint bármi, ami valóban értékes, áldozatot követel ... a biztonság, érzet, nem garancia a jövőre, és a párkapcsolat is küzdelmes, bárkivel ... döntést kell hozni és végigcsinálni

MEDVE1978 2021.05.16. 22:15:33

Röviden: nem késtél el. Ma az orvostudomány kb.40 éves korodig meg tudja oldani, hogy nagyobb kockázat nélkül szülj. Utána nagyon kockázatos első gyerekkel, de van olyan ismerősöm, akinek fogyatékos gyereke született második gyerekként 40 évesen.
Ma volt egy hasonló blog, ott is azt írtam, hogy az ember arra van kalibrálva, hogy 15-40 éves spektrumban szüljön. Ebből is a spektrum 15-30 közötti részére, hiszen az utóbbi 50 év kivételével döntően ebben az életidőszakban szültek a nők. Később a korábbi időszakokban azért nem szültek a nők, mert döntően nem éltek annyi ideig.

BOAR 2021.05.16. 22:18:06

Megszületik a gyereked és azok a gondolatok amelyek most gyötörnek, egy csapásra eltűnnek.(Jönnek helyettük újak :-)) )
És rádöbbensz, hogy ezt előbb kellett volna.
(Tapasztalat...)

Örömhernyó 2021.05.17. 07:25:05

@MEDVE1978: Az nem igaz, hogy régen nem éltek annyi ideig a nők. Régen azért volt alacsony a várható élettartam, mert magas volt a gyermekhalandóság és ez levitte az átlagot az egész népességben.
Valamint az igaz, hogy régen a szülés se volt olyan biztonságos, mint manapság, sok nő belehalt.

A nők 17-21 éves kor közt kellene, hogy megszüljék az első gyereküket, biológia, orvosi szempontok alapján. De persze ez világ nagy részén irreális. Ugyanakkor én ismertem olyan skandináv orvostanhallgatót, aki fiatalon szült, majd orvosi egyetemre járt gyerekek mellett.
A nők, akik későn szülnek bizonytalankodás miatt, mind megbánják, hogy nem korábban szültek.

apro_marosan_petergabor 2021.05.23. 11:48:43

Hölgyek ne féljetek a gyerekszüléstől, 40 felett sem.
A szülő nők biztonságban vannak, az orvostudomány ma már sokat tud, mindemellett sok diagnosztikai eljárás van ma már, hogy megelőzzék a sérült magzat megszületését.
Sok olyan nőről tudunk, akik 50 felett szültek egészséges gyermeket, gyermekeket, s részesültek az azzal járó rengeteg örömből.
Ha negyven körül jössz rá, hogy szeretnél egy gyereket, ne habozz, vágj bele!
süti beállítások módosítása